Tag: Blog

Catatan Harianku

Recommended Readings #5

Mid of the week  on the mid of the October already.  Jakarta weather are starting to get wet and the accompanying trend of sore throat will soon follow. I got mine already. So i hope you guys stay healthy and heres this week recommended readings to make your day more positive

. RR5

Drake Ballew on Lesson from the rise of Tao Bao

Unless youre living under totally disconnected rock, youve probably heard about the Chinese e-commerce titan Jack Ma. Especially after record breaking Alibaba’s IPO. In this post, Drake Ballew tells the story about how Jack Ma’s Tao Bao beat eBay and whats the lesson that can be learn. As a compliment to this article, i suggest to watch this talk by Jack several years ago. He gave enlighting yet incredibly honest speech.

Sacha Greif on Lesson learned from making projects open source

I associated open source development with all things positive and full of selfless contributor.  But is it always like that ?. Sacha Greif is a developer of Telescope, an open source Hacker News-type app built with the Meteor JavaScript framework. After 2 years of founding, developing and becoming BDFL for Telescope, she learnt that creating an open source apps actually a lot harder than making it close. The article is very personal and highlights challenges in open source development which are not widely known.

Slate on What happen when companies opens up their salaries information

Buffer, an application to simply manage multiple social media account, made a daring move to open up their whole salary structure to the public. Employees is able to know how much their colleague or boss makes. With current norm of treating salary as a very private matter, does this move brings good impact to buffer ? Apparently it is.

Canva’s tutorial on Font pairing

As i wrote previously, great thing about Canva is they put easy to follow tutorial like this for creating professional design in an easy way. Check out this one on font pairing.

Paul Graham on Before the startup

YC founder Paul Graham breaks down in detail several things you need to know before starting a startup.  Apparently, startup is one thing in life that you will do better if you don’t follow your instinct.  This topic is also delivered in the YC How to start a startup class in Stanford hence you can watch the video here.

Recommended Readings (RR) is a weekly compilation of  internet articles which is interesting and insightful. No limitation on the topic, as long as it ticks me ill share it with you guys here. Check out the previous RR articles here

Blog

Blogging as a social media

After a long time of inactivity, earlier last month ive made a self pledge to blog more often.

Two reasons for this. First one, i spend 18 dollars for this blog every year for the kikiahmadi.com domain. Might as well utilize it more often.The next one, Ive made a plan to pursue master’s degree overseas next year, hopefully through scholarship (amen) . One of the thing that stands between me and the scholarship is essays, a lot of essays. I still finds it difficult to write a blog post let alone create an impactful writings. Hence im forcing myself to regularly write.

Exercise the writing muscle every day, even if it is only a letter, notes, a title list, a character sketch, a journal entry. Writers are like dancers, like athletes. Without that exercise, the muscles seize up. - Jane Yolen

Exercise the writing muscle every day, even if it is only a letter, notes, a title list, a character sketch, a journal entry. Writers are like dancers, like athletes. Without that exercise, the muscles seize up.
– Jane Yolen

 

My previous problem with blogging was overthinking what and how should i write. At the end of the day, i write nothing. So to make it simpler, i treated blog as social media. Whenever i found something interesting and feel the urge to share, i posted in this blog rather than twitter or FB. Using blog, i can revisit the content easily by googling it and its connected to all of my social media account anyway.

So far this method works well. After that self pledge post, ive writed 29 posts which is about a post each day. Quite impressive considering the last time i wrote that often was  back in March 2008. I shared about interesting articles, Indonesian album and even movie trailers .

Going forward ill try to keep this pace with also adding longer analysis articles to exercise my wrting depth such as the one i did with Steam

Do you guys blog as well ? share your blog in the comment , ill definitely check it out.

 

My Humble Opinion

A Blogger Manifesto

Dibawah ini adalah manifesto blogger yang didapatkan dari dagdigdugnya mbak tika. Dengan sedikit modifikasi tentunya.

Ini adalah dunia kami sekarang…
dunianya posts
dan comments..
keindahan sebuah
linkback

Kami mendayagunakan sebuah situs publishing yang telah ada tanpa membayar..
yang bisa jadi biaya tersebut sangatlah murah jika tidak dijalankan dengan
nafsu tamak mencari keuntungan…..
dan kalian sebut kami kriminal…..

Kami blogwalking untuk sekedar bersilaturrahmi..
dan kalian sebut kami kriminal…

Kami membagikan pengetahuan…
atau bahkan hanya sekedar menyalurkan uneg-uneg pribadi,…
dan kalian sebut kami kriminal…

Kami hadir tanpa perbedaan warna kulit…
kebangsaan, ataupun prasangka keagamaan….
dan kalian sebut kami kriminal

Kalian memblokade website …
kalian mengejar popularitas…
kalian yang teledor melakukan maintenance server…
membuat undang undang yang mengancam kebebasan berekspresi kami…

membohongi kami…
dan mencoba menyakinkan kami bahwa semua itu demi kebaikan kami…
tetap saja kami yang disebut kriminal….

Ya, aku memang kriminal..
Kejahatanku adalah rasa kepedulianku terhadap sesama…
Kejahatanku adalah menilai orang lain dari apa yang mereka katakan dan pikirkan..
bukan pada penampilan mereka…

Kejahatanku adalah memperoleh lebih banyak hit daripada kalian…
sesuatu yang tak kalian maafkan..

Aku memang seorang blogger, dan inilah manifesto saya.

Kalian bisa saja menghentikanku…
tetapi kalian tak mungkin menghentikan kami semua…
Bagaimanapun juga, kami semua senasib seperjuangan.

So are you blogger enough folks ?

: )

Blog

Mengkomentari blog muhalovic

Dekap, Dekaplah Diriku
Dengarkankan Debaran Hati
Jangan Kau Ragukan Aku
Engkau Bunga Jiwaku
– Bunga Jiwaku, Yovie Nuno

Ada salah satu temen yang barusan ngeblog nih folks. Nama lengkapnya  Muhammad Rohmatullah, tapi anak anak kampus sini lebih familiar dengan nama panggilan muhak. Sebagai salah seorang kroni saya dalam kejahatan maupun kebajikan sejak semester pertama , yang saya dapat deskripsikan mengenai seorang muhak.

  • Kurus Tinggi Langsing (KUTILANG)
  • Organisatoris (mantan BEM, ingat!!! mantan)
  • Web Programmer
  • Bercita cita mustahil  mulia untuk menjadi ulama

yap , dijaman yang gila gilaan seperti sekarang. Saudara seangkatan ku yang satu ini mempunyai cita cita untuk jadi ulama, ustadz IT. Mungkin itu hal yang tidak terlalu mengagetkan klo kita belum pernah berinteraksi dengan saudara muhak, tetapi bagi saya yang sudah mengalami pahit manisnya kehidupan (OPO MANEH IKI!!!) bersama muhak ini, cita cita beliau adalah hal yang sangat mengagetkan. Jangan bayangkan seorang muhak adalah seorang mahasiswa alim ekstrim yang berjenggot tebel dan kemana mana nenteng attribut yang ke arab araban. Lebih terlihat seperti mahasiswa selengekan biasanya. Dan mungkin tidak ada yang mengira bahwa muhak ini lulusan pesantren : ).

Read More

Catatan Harianku

Kata hari ini : Pengangguran

“nggak dengerin apa apa” 

capek, panas , laper…
setelah puas ngeliatin trailer, truk dan mobil pribadi yang masuk pintu tol  tandes, mungkin tiga kata tersebut yang mampu menggambarkan kondisi fisik dan mental kami ber enam(me,  Wah, Afandi Sasmita, Pusparani Solikhah, Yuliana Handayati , Ika). Surveyyuang kami lakukan bwat memenuhi tugas akhir mata kuliah Permodelan dan Simulasi.

Kembali ke lab setelah terapi-CO2 , login di kompie 29. Niat saya sebenarnya sih mengerjakan Sistem Informasi Akuntansi bwat UAS. Niat suci itu pun akhirnya (lagi lagi ) terbengkalai. Browsing dan Blog walkin membuat aq lupa kalo senen UAS JARKOM dan rabu program SIA harus udah jadi.

“awakmu pancen pengangguran mbel, konco konco mu ngerjakno UAS awakmu nyante  ae browsing ambek ngeblog”

Giant Rahman Junaedi, niatku melempar sandal jepit bercorak hijau setelah mendengar perkataanmu hilang bersamaan dengan senyum sinis-menjijikkan yang terlihat dari wajahmu.

H mph… hari ni emang males banget.  Waktu udah menunjukkan pukul setengah 6, tak terasa udah 3 jam browsing browsing gak pentingnya. Kepala udah mulai pusing. Efek dari rokok yang tidak sengaja kutemukan di saku jaket himpunan mungkin.

Pulang aja deh. Ngoding dirumah. Sambil bawa oleh oleh Eclipse & XAMPP linux. Cant wait to Log in to my mandriva.

Pusing banget. Nggak enak. Pulang dulu deh. Hari ini emang hari pengangguran